Monique van der linden dierencomn augustus

Wat kunnen we doen als een dier gestrest is?

Wie een gestrest dier nog nooit meegemaakt heeft in zijn/haar leven, weet eigenlijk niet precies wat voor gevaar dit kan betekenen voor zowel de eigenaar en zijn of haar omgeving als voor het dier zelf. Een dier kan net als wij gestrest raken, door vele soorten situaties. In mijn leven heb ik vooral zelf veel te maken gehad met honden en paarden. En ik wil u hier een voorbeeld geven waardoor er een gestreste situatie kan ontstaan.
Soms heeft het niet zozeer met de situatie te maken die op dat moment speelt, maar kan het dier nog gestrest zijn uit zijn verleden. Het dier ziet dan een vergelijkbare situatie als voorheen. Maar soms worden wij pas na jaren de trotse eigenaar van een dier. Je kan jezelf vast wel bedenken dat je een paard aanschaft en deze is b.v. acht jaar oud. Ook al zegt de koper dat dit dier rustig en betrouwbaar is, dat wil niet altijd zeggen dat dit dan daadwerkelijk ook zo is. Er wordt nu eenmaal in de dierenwereld en zeker in de handel veel verzwegen. En als u als leek een dier gaat kopen en totaal hier nog nooit mee van doen gehad heeft dan vertrouwt u meestal voor 90 of 100 procent deze koper. U ziet het paard staan en u bent meteen verknocht aan het dier. Het paard is zo lief, heeft mooie manen en mooie benen en het is echt het perfecte plaatje wat je voor ogen heb gehouden. En als u er dan ook nog een rondje op gereden heeft en het dier is op dat moment enorm braaf dan bent u al snel geneigd om het dier te kopen.
Maar wat als het dier bij u thuis komt?
U heeft een paar dagen het paard bij u thuis op stal staan of bij een manege en u bent een aantal dagen met het paard aan de slag gegaan. Het is ongelofelijk het dier is rustig en u bent dik te vrede over u aankoop. Maar dan na enkele weken? U wilt het paard meenemen voor het eerst naar een nieuwe locatie om een wedstrijdje te rijden. Als u het paard in de trailer laat lopen is er nog niets aan de hand. Het dier staat rustig en eet zijn hooi. Maar als u eenmaal aankomt bij de locatie waar de wedstrijd is dan begin het gesnuif van het dier. Het paard wordt steeds onrustiger en als het paard eenmaal uit de trailer is en alle indrukken uit deze nieuwe omgeving weer opdoet, begint het dier in een soort van stres moment te zijn. U schrikt van deze reactie want dit had u nog nooit ervaren en ook zeker niet gedacht van het paard dat dit zal gaan gebeuren. U wordt zelf hierdoor onrustig en er ontstaat een wisselwerking van mens en paard. Door u gestreste situatie raakt het paard nog meer gestrest. En als het paard dan ook nog aan de hand gaat steigeren en er vandoor gaat dan gaan alle alarmbellen bij u rinkelen. Vaak zien we dat mensen dan achter de paarden aan gaan rennen, waardoor het paard zich juist niet laat vangen. Een paard is een vluchtdier en zal ten alle tijden zich niet zomaar laten vangen.
Als u eenmaal het paard weer in de hand heeft dan is dit vaak een nare gebeurtenis geweest wat je toch vaak zeker als beginneling in de paardenwereld bij blijft. En vaak zien we dit dan weer terug in de volgende keer dat we met het dier weer naar een wedstrijd moeten. Zelf zijn we vaak ook een beetje gespannen want we willen allemaal wel een winstpunt halen en nog leuker een rozet winnen.
Zoek een oplossingen voor u en uw dier!
Waar we zelf al mee kunnen beginnen omdat we vaak enorm gestrest zijn om naar een wedstrijd te gaan gebruik dan eens de etherische olie YLANGYLANG. Wat is dit nu precies? Ylangylang is een olie uit een hoge tropische boom. Deze boom draagt grote, geurige bloemen, die meestal geel maar soms ook mauve of roze van kleur zijn. De gele bloemen dragen bij tot de beste etherische oliën. Deze olie is lichtgeel en heeft een intens zoete, exotische geur die kalmerend werkt. Deze olie kan helpen bij nervositeit, angst, depressiviteit, frigiditeit en slapeloosheid. De werking van dit product zorgt er voor dat het dier gerust gesteld wordt waardoor het zelfvertrouwen wordt versterkt. Ook voor woede en onzekerheden en verder helpt het tegen stress gerelateerde aandoeningen.
Laat het dier aan het flesje ruiken. Vaak is dit al voldoende om het dier rustiger te krijgen. Maar u kunt het paard ook insmeren op zijn zesde zintuig met een klein druppeltje olie. Paarden hebben een zeer sterk zesde zintuig. Deze bevindt zich op de brug van de neus, onder het derde oog. Ook hier kunt u een druppeltje YLANGYLANG smeren. Ook kan u zelf het beste een paar druppels YLANGYLANG bij uzelf opsmeren.


En als u zelf rustig wordt zal u zeker een wisselwerking gaan ervaren. En wil dit allemaal niet helpen dan kan u als nog een dierentolk vragen om bij u paard langs te komen.
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden,
zodat u leven en het leven van u dier niet onnodig hoeft te lijden!
Keuzes maken we nog altijd zelf!
Monique van der Linden
Met vriendelijke groet,

Monique van der Linden
Ervaringsdeskundige

 

104 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *